Hoe een eenvoudig tapijtdessin een cult werd

Hoe een eenvoudig tapijtdessin een cult werd

karpet sfeer

Reizigers met hartstocht voor het Amerikaanse luchtruim waren in diepe rouw toen bekend werd dat Portland International Airport (PDX) in Oregon zijn 30 jaar oude groene, blauwe en roze vloerbedekking zou vervangen. De vloerbedekking, met een typerend geometrisch patroon, geïnspireerd op de elkaar kruisende banen van de luchthaven, was in die periode een iconisch symbool geworden van het International Airport in Portland.

Iconisch tapijtdessin

Toen duidelijk werd dat het tapijt verwijderd zou worden, werd dit massaal gedeeld op Facebook, Instagram en Twitter. Zo’n iconisch ontwerp mocht niet zomaar verdwijnen, was de tendens. Niet lang daarna verschenen er souvenirs van het tapijt. Het werd onder meer als dessin gebruikt op sokken, petten, waterflessen, tassen, sneakers en fietshelmen.

karpet dessin

Daar bleef het niet bij. Er ontstond een hausse onder tapijtliefhebbers en creatieve ondernemers die stukken van het originele tapijt wilden bemachtigen, waardoor de directie van het vliegveld besloot van het verwijderde tapijt 1.000 m2 te distribueren aan creatieve organisaties die zich bezighielden met circulaire projecten. Uiteindelijk kregen 4 van de 32 lokale organisaties de rollen van dit oude felbegeerde tapijt. Zo kwamen in de loop van dat jaar ook vloermatten, welkomstmatten, wandkleden en onderzetters op basis hiervan op de markt. Inmiddels is er door een lokale ontwerper in samenwerking met een grote vloerbedekkingsproducent zelfs een website opgericht – MyPDXCarpets.com – en rollen er inmiddels, maar ditmaal geprint, weer meer dan duizenden meters van dit PDX-dessin van de machine. Om bij de consument als karpet en deurmat en zelfs als dessin op tassen, jassen, sokken T-shirts en schoenen, te eindigen.

Tapijt met thuisgevoel

iconisch karpet

Ontworpen door SRG Architects in 1987, stond deze iconische projectvloerbedekking symbool voor de grote verandering die de luchthaven van Portland destijds doormaakte. In die tijd waren de werknemers van PDX het beu om de klik- en klakgeluiden te horen die herhaaldelijk op de harde vloeren knalden. Het vliegveld was klaar om locals te verwelkomen op een gezellige zachte vloer. Geen utilitaire uitstraling, maar met een duidelijk herkenbaar patroon, namelijk: de kruisende Noord-Zuid landingsbanen, gezien vanaf de verkeerstoren van Portland. De kleuren moesten vervuiling verhullen. Uiteindelijk werd het tapijt door de lokale bevolking omarmd en voelde het voor iedereen bij aankomst elke keer weer als thuiskomen.

© 2018 Ab Oosterhof Interieurarchitect – in opdracht van Prints van Oranje.


Publicatiedatum: 2018-09-11
Categorie: nieuws

Terug naar nieuws
Contact

Adres:
Ringveste 9
3992 DD Houten
T: 030 634 7650
E: info@printsvanoranje.nl

Bekijk onze andere gerelateerde berichten

We ondersteunen je van ontwerp tot realisatie. Laat ons je inspireren met onze eerdere projecten.

PROJECTEN

Laat je inspireren door onze gerealiseerde projecten en doe ideeën op voor de toepassing van jouw ontwerp.

BEKIJK PROJECTEN

TECHNIEKEN

De dessins kunnen alleen op onze producten (tapijt, vinyl, gordijn, behang, akoestische panelen en meubelstof) worden geprint. Heb je vragen over de beste techniek voor je toepassing? Neem dan gerust contact met ons op.

Nieuws & blogs

Neem een kijkje bij onze nieuwsartikelen waarin we je op de hoogte houden van interessante informatie, interieurtrends, achtergronden en projecten.

NAAR NIEUWS

Copyright Prints van Oranje

Prints van oranje Copyright 2013 - 2020