Revival van Mix & Match: moderne twist aan vervlogen tijden

Revival van Mix & Match: moderne twist aan vervlogen tijden

Wie is er nog bang voor prints? Nu soberheid en minimalisme naar de achtergrond zijn verdrongen, is er sprake van een heuse opleving van Mix & Match prints. Zoveel werd duidelijk op de Salon del Mobile in Milaan, de meest toonaangevende meubelbeurs ter wereld. Talloze meubelproducenten lieten zich inspireren door deze revival. Zo zijn de stofferingen van veel stoelen rijkelijk voorzien van wilde patronen. Prints in overvloed.

mix match prints

Anti-design als reactie op functionalisme

Zo heeft het Italiaanse meubelmerk Kartell prints en dessins uit begin jaren ‘80 opnieuw uitgegeven. Naar eigen zeggen als eerbetoon aan de legendarische Memphis-beweging. Een naam die volgens de overlevering is ontstaan tijdens het draaien van het Bob Dylan- album met de hit ‘Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again’. De beweging bracht in die tijd een ware cultuurschok teweeg met hun anti-design, als reactie op het toen heersende functionalisme. Nathalie du Pasquier ontwierp de prints.

The Times They Are-A-Changin’

Een nieuw tijdperk, het postmodernisme, brak vervolgens aan. Exemplarisch voor de postmoderne architectuur in Nederland is wellicht de vertaling van de Zaanse huisjes in de Zaanse Schans, waar Inntel hotel is gevestigd. Architect Sjoerd Soeters heeft als geen ander een iconisch gebouw weten te ontwerpen die waarheidsgetrouw naar zijn afkomst verwijst. Oprecht een ode aan de rijke historische architectuur van dit unieke stukje Nederland vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Het resultaat mag er zijn:

postmodern interieur hotel

Kracht van herhaling

Verder heeft in ons land de bekende ontwerper Edward van Vliet spannende eigentijdse prints ontworpen door gebruik te maken van wiskundige, geometrische en symmetrische patronen. De kracht van herhaling heeft een bijzonder harmonieuze uitwerking.

edward vliet dessin

Grafische mogelijkheden alom

Het printtijdperk heeft het mogelijk gemaakt om grafische effecten subtiel en vakkundig in het interieur te verwerken. Zwart-wit, kronkels, blokjes, rechthoeken, cirkels, kegels of welke invulling dan ook… Deze tijd kenmerkt zich door unieke dessins in pasteltinten, die een nieuwe, moderne twist aan vervlogen tijden geven. Dit is nu veelvuldig terug te zien op interieurmaterialen als vloeren, behang, stoffen en op meubels.

Met de huidige technieken is het tegenwoordig eenvoudiger en betaalbaarder dan ooit om een uniek ontwerp te realiseren. Op maat en precies volgens de wensen van de klant. Zoals dit voorbeeld waarbij de prints zijn vertaald naar vloer, wand en gordijnen:

hotel inspiratie interieurHotel Dom in Utrecht: Ontwerp Edward van Vliet.

© 2018 Ab Oosterhof Interieurarchitect – in opdracht van Prints van Oranje.


Publicatiedatum: 2018-10-23
Categorie: nieuws

Terug naar nieuws
Contact

Adres:
Ringveste 9
3992 DD Houten
T: 030 634 7650
E: info@printsvanoranje.nl

Bekijk onze andere gerelateerde berichten

We ondersteunen je van ontwerp tot realisatie. Laat ons je inspireren met onze eerdere projecten.

PROJECTEN

Laat je inspireren door onze gerealiseerde projecten en doe ideeën op voor de toepassing van jouw ontwerp.

BEKIJK PROJECTEN

TECHNIEKEN

De dessins kunnen alleen op onze producten (tapijt, vinyl, gordijn, behang, akoestische panelen en meubelstof) worden geprint. Heb je vragen over de beste techniek voor je toepassing? Neem dan gerust contact met ons op.

Nieuws & blogs

Neem een kijkje bij onze nieuwsartikelen waarin we je op de hoogte houden van interessante informatie, interieurtrends, achtergronden en projecten.

NAAR NIEUWS

Copyright Prints van Oranje

Prints van oranje Copyright 2013 - 2020